Detalli Participació Pública

Consulta
Tancada
Rang de la Norma:
Reial decret de Consell de Ministres
Caràcter de la consulta:
Normatives
Tipus de participació
Consulta pública prèvia

Resumen

De conformitat amb el que es disposa en l'article 26.2 de la Llei 50/1997, de 27 de novembre, del Govern, es procedeix a realitzar la consulta pública prèvia a l'elaboració del projecte de reial decret pel qual s'estableixen disposicions relatives als productes de construcció

Antecedents de la norma

El present projecte de reial decret té per objecte desenvolupar certs aspectes necessaris per a la implantació del futur Reglament Europeu de Productes de la Construcció, que substituirà a l'actual Reglament (UE) n° 305/2011 del Parlament Europeu i del Consell, de 9 de març de 2011, pel qual s'estableixen condicions harmonitzades per a la comercialització de productes de construcció i es deroga la Directiva 89/106/CEE del Consell.

La publicació del nou reglament europeu en el Diari Oficial de la Unió Europea s'espera que es realitzi en els propers mesos, una vegada es completi el procés de tramitació, havent-se acordat ja un text de compromís després del procés de negociacions interinstitucionals (trílogos) que es van realitzar durant el segon semestre de 2023, durant la Presidència Espanyola del Consell de la UE (veure més informació al següent enllaç: Proposal for harmonised conditions for the màrqueting of construction products i havent estat aprovat en el mes d'abril al Parlament Europeu (veure enllaç: Resolució legislativa del Parlament Europeu, de 10 d'abril de 2024).

Problemes que es pretenen solucionar amb la nova norma

Es pretén desenvolupar certs aspectes del futur Reglament europeu de productes de construcció, d'aprovació imminent en la UE, i que substituirà a l'actual Reglament (UE) N.º 305/2011 del Parlament Europeu i del Consell, de 9 de març de 2011, pel qual s'estableixen les condicions harmonitzades per a la comercialització de productes de construcció.

Entre els aspectes a desenvolupar del reglament europeu cal citar el règim sancionador, el procés de notificació dels organismes d'avaluació o les regles a aplicar per als productes de construcció que no estiguin subjectes al reglament europeu.

Al mateix temps, es pretén modificar diversa reglamentació nacional relacionada amb els productes de construcció el contingut de la qual s'ha quedat parcialment obsolet i que, per tant, ha de ser revisada, actualitzada, o si escau, derogada.

A continuació, es llista alguna de la reglamentació que podria ser susceptible de ser modificada, en aquests moments pendent d'estudi:

  • Reial decret 1313/1988, de 28 d'octubre, pel qual es declara obligatòria l'homologació dels ciments per a la fabricació de formigons i morters per a tot tipus d'obres i productes prefabricats.
  • Reial decret 2702/1985, de 18 de desembre, pel qual s'homologuen els filferros trefilatges llisos i corrugados emprats en la fabricació de malles electrosoldadas i biguetes semi-resistents de formigó armat (biguetes en gelosia), pel Ministeri d'Indústria i Energia.
  • Reial decret 2365/1985, de 20 de novembre, pel qual s'homologuen les armadures actives d'acer per a formigó pretesat, pel Ministeri d'Indústria i Energia.
  • Reial decret 2704/1985, de 27 de desembre, pel qual es declaren d'obligada observança les especificacions tècniques que figuren com a annex d'aquest Reial decret per als tubs d'acer soldat amb diàmetres nominals compresos entre 8 mil·límetres i 220 mil·límetres i els seus perfils derivats corresponents, destinats a conducció de fluids, aplicacions mecàniques, estructurals i altres usos, tant en negre com a galvanització i la seva homologació pel Ministeri d'Indústria i Energia.
  • Reial decret 2367/1985, de 20 de novembre, pel qual s'estableix la subjecció a especificacions tècniques dels equips detectors de la concentració de monòxid de carboni.
  • Reial decret 358/1985, de 23 de gener, pel qual s'estableix la subjecció a normes tècniques de les aixeteries sanitàries per utilitzar en locals d'higiene corporal, cuines i safaretjos i la seva homologació pel Ministeri d'Indústria i Energia.
  • Reial decret 2351/1985, de 18 de desembre, pel qual es declaren de compliment obligat les especificacions tècniques dels recobriments galvanitzats en calent sobre productes, peces i articles diversos construïts o fabricats amb acer o altres materials ferris, i la seva homologació pel Ministeri d'Indústria i Energia.
  • Reial decret 842/2013, de 31 d'octubre, pel qual s'aprova la classificació dels productes de construcció i dels elements constructius en funció de les seves propietats de reacció i de resistència enfront del foc.
  • Reial decret 605/2006, de 19 de maig, pel qual s'aproven els procediments per a l'aplicació de la norma UNE-EN 197-2:2000 als ciments no subjectes al marcat CE i als centres de distribució de qualsevol tipus de ciment.

Necessitat i oportunitat de la seva aprovació

Les necessitats que pretén cobrir est projecto reial decret, d'acord amb l'indicat anteriorment, són les de desenvolupar els aspectes que siguin necessaris del nou Reglament europeu de productes de construcció i actualitzar diversa reglamentació nacional relacionada amb els productes de la construcció.

Objectius de la norma

Els objectius són la correcta implantació del nou Reglament europeu de productes de construcció, així com adaptar la reglamentació nacional relacionada que s'hagi quedat parcialment obsoleta.

Possibles solucions alternatives, regulatòries i no regulatòries

Es valoren principalment les següents alternatives:

  1. Limitar el reial decret al desenvolupament del Reglament europeu de productes de construcció.
  2. A més de l'indicat en la lletra a), incloure també en el reial decret les modificacions que siguin necessàries en la reglamentació nacional relacionada amb els productes de la construcció.
  3. No fer gens.

De les alternatives citades, en aquest moment es considera que la més adequada és la b).

Termini de remissió

Termini per presentar al·legacions des del dia dimarts, 30 d’abril de 2024 fins al dia dilluns, 20 de maig de 2024

Presentació d'al·legacions

Les al·legacions es poden enviar a l'adreça de correu: participacion_csegind@mintur.es indicant a l'assumpte: "CONSULTA PRÈVIA PROJECTE DE RD PRODUCTES DE CONSTRUCCION"

Només seran considerades les respostes en les quals el remitent estigui identificat.

Amb caràcter general, les contribucions rebudes es consideraran susceptibles de difusió pública. Les parts de la informació remesa que, segons el parer de l'interessat hagin de ser tractades amb caràcter confidencial i en conseqüència no procedeixi la seva lliure difusió, hauran de ser específicament assenyalades en el propi text de la contribució, no considerant-se a aquests efectes els missatges genèrics de confidencialitat de la informació.