Detalli Participació Pública

Consulta
Oberta
Rang de la Norma:
Avantprojecte de Llei
Caràcter de la consulta:
Normatives
Tipus de participació
Audiència i informació pública

Resumen

El Ministeri d'Indústria i Turisme engega el procés d'AUDIÈNCIA I INFORMACIÓ PÚBLICA sobre una nova Llei d'Indústria i Autonomia Estratègica, a fi de recaptar l'opinió de les persones i de les organitzacions més representatives potencialment afectades per la futura norma, de conformitat amb el previst en l'article 133.1 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques, en relació amb l'article 26.2 de la Llei 50/1997, de 27 de novembre, del Govern.

La nova Llei d'Indústria és un compromís d'Espanya dins del Component 12 del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, identificat com a fita #176, corresponent a la mesura C12.R1 “Estratègia Espanyola d'Impuls Industrial 2030”.

La indústria manufacturera (exclòs el sector energètic) representa 11,6% del PIB de l'economia espanyola, un percentatge inferior als països del nostre entorn. Això suposa que existeix un recorregut important de creixement del sector industrial, no solament per l'impacte directe i indirecte sobre l'economia, sinó també per donar resposta als reptes del context actual i resoldre les vulnerabilitats que s'han manifestat en els últims anys: crisi derivada del Covid-19, guerra d'Ucraïna, Llei de Reducció de la Inflació per Estats Units (IRA).

En 2023, després d'aprovació de l'IRA (el major paquet de suport per a la transició energètica d'aquest país), la Comissió Europea reacciona proposant el Pla Industrial del Pacte Verd, amb l'objectiu de millorar la competitivitat de la indústria europea amb zero emissions netes i impulsar una ràpida transició cap a la neutralitat climàtica.

Els pilars del Pla Industrial del Pacte Verd són: en l'àmbit regulatori, la Llei sobre la indústria amb zero emissions netes (Net Zero Industry Act, NZIA per les seves sigles en anglès) i la Llei de Matèries Primeres Crítiques (Critical Raw Materials Act, CRMA per les seves sigles en anglès); en l'àmbit del finançament, l'objectiu és accelerar la inversió destinada a la producció de tecnologies netes a Europa; i en l'àmbit de les qualificacions, impulsar el reciclatge i perfeccionament professional en indústries estratègiques.

Això fa necessari abordar la reforma integral de l'actual Llei d'Indústria, que data de 1992.

Per incorporar aquestes noves realitats, i la transformació de l'economia espanyola cap a un model més verd i sostenible, de planteja una revisió del marc d'ordenament de l'activitat industrial que ha existit fins al moment, la Llei 21/1992, de 16 de juliol, d'Indústria, i fer-ho a través d'una nova disposició amb rang de llei, atès que la profunditat dels canvis que s'han d'incorporar, que afecten profundament a l'estructura del text anterior, feien impossible introduir-los en aquest últim amb un mínim rigor en la tècnica normativa.

Aquest projecte normatiu ja va tenir un tràmit de participació pública anterior des del 13 de desembre de 2022 fins al 05 de gener de 2023. El motiu pel qual es realitza un nou tràmit és a causa dels canvis que s'han produït des de llavors en la política industrial europea, i la necessitat d'alinear el present projecte normatiu a aquests canvis.

Termini de remissió

Termini per presentar al·legacions des del dia dimarts, 2 de juliol de 2024 fins al dia dijous, 11 de juliol de 2024

Presentació d'al·legacions

Les al·legacions es poden enviar a l'adreça de correu: leydeindustria@mincotur.es indicant a l'assumpte: "Audiència Llei d'Indústria_identificacion del remitent"

Aquestes aportacions hauran de realitzar-se emplenant el document adjunt “Quadre estructurat per realitzar aportacions a l'avantprojecte de Llei” (i enviant-ho en format editable en el format xls. que s'aporta) incloent els següents camps: nombre d'article o articles que pretenen modificar-se; text original actual d'aquests articles; suggeriments de redacció (nova redacció proposada d'aquests articles); justificació d'aquest canvi de redacció.

Solament seran considerades les observacions en les quals el remitent estigui identificat.

Amb caràcter general les respostes es consideraran no confidencials i, en conseqüència, de lliure difusió. Si es desitja que algunes parts de la informació siguin considerades confidencials, aquestes s'assenyalaran i delimitaran en el propi text, i s'haurà de motivar la necessitat de la seva confidencialitat.

Annexos