Detalli Participació Pública

Consulta
Tancada
Rang de la Norma:
Ordre Ministerial
Caràcter de la consulta:
Normatives
Tipus de participació
Consulta pública prèvia

Resumen

El Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme té la intenció de redactar en breu el projecte d'ordre ministerial citat en l'epígraf amb el principal propòsit d'establir un procés obert i competitiu per a l'elaboració del llistat de Centres d'Innovació Digital nacionals que optin a formar part de la Xarxa Europea de Digital Innovation Hubs (DIH) contemplada al Programa Europa Digital (2021-2027) de la Comissió Europea.

En compliment de l'article 26.2 de la Llei 50/1997, de 27 de novembre, del Govern, l'objecte d'aquesta consulta pública prèvia a l'elaboració de l'ordre ministerial projectada és recaptar l'opinió de ciutadans, organitzacions i associacions potencialment afectades per la mateixa sobre la conveniència de la solució proposada, és a dir, sobre la conveniència de crear un Registre de Centres d'Innovació Digital gestionat pel Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme amb el principal objectiu d'elaborar el referit llistat de Centres d'Innovació Digital nacionals que optin a formar part de la Xarxa Europea de Digital Innovation Hubs (DIH).

Antecedents de la norma

El Programa Europa Digital (2021-2027) de la Comissió Europea, hereu de l'actual Programa de Digitalització de la Indústria Europea (2016-2020), té entre els seus objectius la creació d'una Xarxa de Centres d'Innovació Digital (CID) o Digital Innovation Hubs (DIH) que potenciïn i catalicen la transformació digital de la indústria i les AAPP. Les entitats que formin part d'aquesta Xarxa optaran a una part important del pressupost del programa.

En l'actualitat existeix un “Catàleg de Centres d'Innovació Digital” creat per la Comissió Europea en el marc de l'Estratègia “Industrial Europea de Digitalització” llançada en 2016. Aquest catàleg s'ha anat conformant des de llavors a manera de plataforma informativa a través de la qual els centres d'innovació digital (CID) o digital innovation hubs (DIH) inscrits en el mateix puguin mostrar els seus serveis a potencials clients europeus, a més de trobar oportunitats de cooperació entre ells i estimular així una xarxa paneuropea d'aquest tipus de centres.

No obstant l'anterior, als efectes concrets de la creació de la Xarxa de Centres d'Innovació Digital (CID) o Digital Innovation Hubs (DIH) prevista al Programa Europa Digital (2021-2027), la Comissió Europea no utilitzarà l'esmentat Catàleg sinó, que per assegurar una distribució proporcional i equilibrada dels fons disponibles al Programa entre tots els Estats membres, sol·licitarà a cadascun d'aquests un llistat de potencials candidats que responguin a la demanda de les seves indústries i sectors públics. Aquesta petició està prevista que es realitzi al llarg de l'últim trimestre de 2020.

Problemes que es pretenen solucionar amb la nova norma

Aprofitar les importants oportunitats que brinda la revolució digital no resulta sempre una tasca fàcil, especialment en el cas de les pequeño i mitges empreses. De fet, a moltes d'elles encara els resulta complex saber quan, com i en quines tecnologies invertir i, sobretot, com abordar amb èxit els canvis introduïts per la incorporació d'aquestes en els seus productes, en els seus processos, i en els seus models de negoci.

Per donar resposta a aquestes qüestions, sorgeix la idea dels centres d'innovació digital (CID) o digital innovation hubs (DIH) que es conceben a manera de “finestretes úniques” a través de les quals, no només les empreses, sinó també les administracions públiques puguin accedir a la informació, els serveis, i les instal·lacions que precisen per abordar amb èxit els seus processos de transformació digital.

Les expectatives que existeixen sobre l'abast de l'impacte econòmic que aquests centres d'innovació digital poden generar en els seus entorns territorials i sectorials són realment positives, especialment en el cas de la indústria, i cobren a més una especial significació en l'actualitat de cara a la recuperació econòmica que hem d'afrontar com a conseqüència dels devastadors efectes ocasionats per la pandèmia del COVID-19.

Per recolzar aquestes expectatives, està previst que durant el període de programació pressupostària 2021-2027 de la Unió Europea es reforci considerablement el finançament disponible per a ells a través de diferents instruments com són els Fons Estructurals i d'Inversió Europeus (FSE i FEDER), el Programa Horitzó Europa i molt especialment de l'esmentat Programa Europa Digital. Informació disponible sobre els Centres Europeus d'Innovació Digital al Programa Europa Digital

Necessitat i oportunitat de la seva aprovació

No existe en nuestro país ningún catálogo o registro previo de centros de innovación digital a partir del cual pudiera elaborarse de forma transparente y competitiva el listado que solicitará la Comisión Europea en el último trimestre del año.

Objectius de la norma

Amb el propòsit d'establir un procés obert i competitiu per a l'elaboració de l'esmentat llistat, el projecte d'ordre ministerial que es pretén elaborar té per objecte establir la regulació d'un Registre per a la inscripció de tots els centres d'innovació digital nacionals que, complint els requisits assenyalats en la mateixa, aspirin a participar al Programa Europa Digital (2021-2027) i formar part de la Xarxa Europea de Digital Innovation Hubs (DIH) contemplada en el mateix.

Possibles solucions alternatives, regulatòries i no regulatòries

Com ja s'ha esmentat a l'apartat 3, al no disposar de cap catàleg o registre previ de centres d'innovació digital que pogués prendre's com a punt de partida per a l'elaboració del llistat que sol·licitarà la Comissió Europea, s'han considerat les següents alternatives:

En lloc de la creació d'un registre, s'ha tingut en compte l'opció d'elaborar una ordre ministerial establint les bases que regulin una convocatòria específica per a l'elaboració de l'esmentat llistat. Com a tal, els efectes per a les entitats seleccionades a través d'aquesta convocatòria se circumscriurien exclusivament a la finalitat assenyalada, és a dir, a la seva inclusió en el llistat sol·licitat per la Comissió en 2020. No obstant això, la inscripció d'aquestes entitats en un registre amb una vigència temporal de diversos anys estendria el seu elegibilidad en el temps per participar en altres iniciatives i programes nacionals i europeus.

La tercera alternativa considerada ha estat la de la inacció en el sentit de no establir a nivell nacional cap procés per a l'elaboració de l'esmentat llistat de Centres d'Innovació Digital espanyols amb opció de participar a la Xarxa Europea de Digital Innovation Hubs (DIH). Aquesta via comportaria que la Comissió Europea prengués directament la iniciativa i fos ella la que realitzés tot el procés de selecció de les entitats espanyoles, deixant a aquestes en una posició molt desventajosa enfront dels seus competidors europeus.

Termini de remissió

Termini per presentar al·legacions des del dia dimecres, 13 de maig de 2020 fins al dia dissabte, 30 de maig de 2020

Presentació d'al·legacions

Les al·legacions es poden enviar a l'adreça de correu: industriaconectada4.0@mincotur.es indicant a l'assumpte: "Registro de Centros de Innovación Digital"

Només seran considerades les respostes en les quals el remitent estigui identificat. Amb caràcter general les respostes es consideraran no confidencials i de lliure difusió. Les parts que es considerin confidencials hauran de ser específicament assenyalades i delimitades en els comentaris, motivant les raons d'aquesta qualificació.