Detalli Participació Pública

Consulta
Tancada
Rang de la Norma:
Ordre Ministerial
Caràcter de la consulta:
Normatives
Tipus de participació
Audiència i informació pública

Resumen

L'augment generalitzat dels costos de subministrament de gas natural repercuteix de forma negativa en la competitivitat de la indústria. La Comissió Europea ha reconegut la sensibilitat que tenen les instal·lacions industrials d'elevada demanda energètica a l'augment del cost dels seus consums d'energia aprovant el «Marc Temporal de Crisi relatiu a les mesures d'ajuda estatal destinades a recolzar l'economia després de l'agressió contra Ucraïna per part de Rússia» (Comunicació de la Comissió 2022/C 426/01).

Per això, el Reial decret-llei 20/2022, de 27 de desembre, de mesures de resposta a les conseqüències econòmiques i socials de la Guerra d'Ucraïna i de suport a la reconstrucció de la illa de la Palma i a altres situacions de vulnerabilitat, en el seu article 59, mandató al Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme l'articulació d'una línia d'ajudes amb la finalitat de compensar els costos addicionals deguts a l'augment excepcional dels preus del gas natural durant 2022 per als consumidors industrials o sectors intensius en consum de gas natural (“gasintensivos”). D'acord amb aquesta disposició, aquesta línia d'ajudes s'hauria d'aprovar per ordre ministerial en un termini de sis mesos des de l'entrada en vigor del citat reial decret-llei.

Complint amb aquest mandat, l'article 4 de l'esborrany d'ordre que se sotmet a audiència estableix la caracterització de les indústries intensives en consum de gas natural, amb uns llindars mínims de consum anual i d'intensitat de consum, definida com el quocient entre el consum de gas natural i el valor afegit brut de la instal·lació. Així mateix, les empreses beneficiàries hauran d'operar en un dels sectors subvencionables que es recullen en l'annex d'aquesta ordre. El Reial decret-llei 20/2022, de 27 de desembre, va establir aquest llistat de sectors subvencionables atenent a la intensitat sectorial – mesura també amb el quocient entre consum i valor afegit brut –, però excloent a aquells sectors que han estat capaços de repercutir l'augment dels costos energètics en els seus clients a través d'un augment comparable del preu dels seus productes – que es van caracteritzar com aquells sectors l'índex dels quals de preus industrials acumulat entre 2019 i 2022 va superar el 50%, o aquells l'excedent brut dels quals d'explotació va augmentar en més d'un 30% en 2022 pel que fa a 2021.

L'article 5 estableix obligacions als beneficiaris d'aquestes ajudes perquè realitzin inversions en matèria d'eficiència energètica o reducció de les emissions directes de la seva instal·lació, seguint la línia marcada pel punt 33 de la Comunicació de la Comissió 2022/C 426/01 i l'article 59.2 del Reial decret-llei 20/2022, de 27 de desembre.

Aquestes ajudes es concediran mitjançant el procediment de concurrència competitiva. En cas que el pressupost disponible no sigui suficient per concedir l'ajuda màxima a tots els beneficiaris, aquest es prorratejarà de manera que l'ajuda concedida a cadascun d'ells representi la mateixa proporció sobre els seus costos subvencionables (igual intensitat d'ajuda). El càlcul de l'ajuda es realitzarà amb base en els consums de gas natural del període subvencionable, d'acord amb l'article 8, tenint en compte que la Comunicació de la Comissió 2022/C 426/01 limita l'ajuda al 70 per cent del consum energètic en els mateixos períodes de l'any 2021. Es consideren dues possibilitats per al càlcul del cost subvencionable: una intensitat d'ajuda d'un 50%, amb un màxim de 4 milions d'euros per grup empresarial, accessible a tots els beneficiaris que compleixin amb els requisits generals; i una intensitat d'ajuda del 40%, però permetent una ajuda màxima de 25 milions d'euros per grup empresarial.

Es considerarà el preu efectivament pagat pel sol·licitant, a nivell empresarial, incloent totes les seves activitats, en línia amb el Marc Temporal de Crisi comunitari. Les sol·licituds d'ajuda inclouran totes les instal·lacions operades per una mateixa empresa que realitzin activitats subvencionables.

Termini de remissió

Termini per presentar al·legacions des del dia divendres, 3 de febrer de 2023 fins al dia divendres, 3 de març de 2023

Presentació d'al·legacions

Les al·legacions podran remetre's a l'adreça de correu: uco2dgipyme@mincotur.es

Solament seran considerades les observacions en les quals el remitent estigui identificat.

Amb caràcter general les respostes es consideraran no confidencials i, en conseqüència, de lliure difusió. Si es desitja que algunes parts de la informació siguin considerades confidencials, aquestes s'assenyalaran i delimitaran en el propi text, i s'haurà de motivar la necessitat de la seva confidencialitat.

Annexos