Detalli Participació Pública

Consulta
Tancada
Rang de la Norma:
Ordre Ministerial
Caràcter de la consulta:
Normatives
Tipus de participació
Audiència i informació pública

Resumen

La Comissió Europea ve assenyalant en diverses comunicacions la importància d'invertir en una indústria intel·ligent, innovadora i sostenible, i en el paper de la indústria com a motor essencial de la productivitat i la innovació i com una de les pedres angulars de la prosperitat econòmica a Europa, posant de manifest la conveniència mantenir i de reforçar el lideratge industrial d'Europa en l'era de la globalització, marcada pels reptes que planteja la sostenibilitat i la rapidesa amb que es produeixen els canvis tecnològics.

En el context de la crisi sanitària derivada del Covid-19, a través del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR), s'han realitzat 2 avanços en la Unió Europea que motiven encara més la necessitat d'aquesta mesura:

  1. D'una part, s'han habilitat fons a través del MRR per recolzar als EE.MM en la seva recuperació. En aquest context, els EE.MM han d'elaborar un Pla enfocat cap a les prioritats de la UE.
  2. D'altra banda, la Comissió va actualitzar la nova estratègia industrial al maig de 2021 per reforçar la resiliència del mercat únic i assegurar el lideratge de la UE en la doble transició, reconeixent la importància de diversos ecosistemes industrials.

D'altra banda, el Capítol III del Títol II del Reial decret-llei 36/2020, de 30 de desembre, pel qual s'aproven mesures urgents per a la modernització de l'Administració Pública i per a l'execució del Pla de Recuperació, recull una nova figura de col·laboració públic privada, els Projectes Estratègics per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE).

El Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR). aprovat en 2021 per la Comissió Europea, s'estructura entorn de/entorn de deu polítiques palanca urgents per la seva alta capacitat d'arrossegament sobre l'activitat i l'ocupació per a la modernització de la nostra economia i societat. Una d'aquestes polítiques és precisament la modernització i digitalització del teixit industrial i de la pime. L'objectiu, alineat amb l'estratègia europea, és impulsar la modernització i la productivitat de l'ecosistema espanyol d'indústria-serveis, mitjançant la digitalització de la cadena de valor, l'impuls de la productivitat, la competitivitat i la millora de l'eficiència energètica dels sectors estratègics claus en la transició ecològica i la transformació digital.

Les polítiques palanca s'integren en el PRTR mitjançant diverses components que incorporen reformes i inversions. Específicament, la línia d'ajudes reflectida en aquesta ordre de bases, s'incardina en el marc del component 12, inversió 2 (C12.I2) “Programa d'Impuls de la Competitivitat i Sostenibilitat Industrial”. A través de la inversió C12.I2, dins del procés de digitalització de l'economia i la societat, es recull el suport a projectes tractors de digitalització en sectors estratègics com el sector agroalimentari.

Dins d'aquesta línia es preveu l'establiment de diferents PERTE (Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica) després de la seva aprovació per Consell de Ministres, d'entre els quals es troba el PERTE Agroalimentari, aprovat per Acord de Consell de Ministres en data 8 de febrer de 2022.

El 2 d'octubre de 2023 la Comissió Europea va emetre el seu informe favorable per a la segona fase del Pla de Recuperació i el 17 d'octubre de 2023 el RESSÒ-FI ho va aprovar. L'Addenda permetrà mobilitzar la totalitat de recursos assignats a Espanya dels fons Next Generation EU.

Les ajudes que es preveuen en aquesta Ordre de Bases seran cofinançades amb fons europeus del PRTR.

A les bases de les ajudes que es regulen en aquesta ordre, si ben també es troben sota el marc de l'Eix 1 del PERTE Agroalimentari, l'objectiu és impulsar projectes individuals per a la transformació de la cadena de valor del Sector Agroalimentari a Espanya, a través d'un enfocament que faciliti l'accés a les PIMES.

Entre les característiques d'aquesta línia d'ajudes es troben la concurrència no competitiva, la subvenció com a única manera d'ajuda, així com la publicació conjunta de l'ordre de bases i la convocatòria d'ajudes. A més, en ser projectes individuals, les ajudes poden ser sol·licitades per empreses individualment, sense la necessitat d'establir una agrupació. Aquest requisit és un dels principals eixos de la simplificació del procediment, el qual facilita la sol·licitud per part de les PIMES.

Finalment, citar que la transformació que es pretén a través de l'Eix 1 del PERTE Agroalimentari en la indústria agroalimentària està alineada amb els objectius assumits per Espanya amb la Comissió Europea en el marc del PRTR, els quals es recullen en diferents articles del projecte d'Ordre de Bases.

Termini de remissió

Termini per presentar al·legacions des del dia dimarts, 11 de juny de 2024 fins al dia dijous, 20 de juny de 2024

Presentació d'al·legacions

Les al·legacions es poden enviar a l'adreça de correu: agroalimentario@mintur.es indicant a l'assumpte: "Informacion publica PERTE Agroalimentari 2024"

Solament seran considerades les respostes en les quals el remitent estigui identificat, fent constar en elles:

  • Nom i cognoms/denominació o raó social del participant
  • Organització o associació (si correspon)
  • Contacte (correu electrònic)

Amb caràcter general, les contribucions rebudes es consideraran susceptibles de difusió pública. Les parts de la informació remesa que, segons el parer de l'interessat hagin de ser tractades amb caràcter confidencial i en conseqüència no procedeixi la seva lliure difusió, hauran de ser específicament assenyalades en el propi text de la contribució, no considerant-se a aquests efectes els missatges genèrics de confidencialitat de la informació.

Annexos